Magnetron


Vis kan prima bereid worden in de magnetron. Gerechten waarbij de vis gepocheerd, gestoomd of gestoofd wordt, kunnen ook bereid worden in de magnetron. Er hoeft maar heel weinig vocht toegevoegd te worden, waardoor de pure vissmaak goed tot zijn recht komt. Ook de in water oplosbare vitamines blijven zo beter bewaard. Het principe van de magnetron is eenvoudig. De microgolven brengen het water in de vis in beweging, waardoor van binnenuit warmte ontstaat.

Basisrecept magnetron

Voor de bereiding in de magnetron is het belangrijk dat de visfilet overal ongeveer even dik is. De dunne stukken van de vis kunnen worden dubbelgevouwen. Leg ze naast elkaar in een ondiepe magnetron-ovenschaal. Leg hele vissen tegengesteld, dus kop en staart naast elkaar in een schaal en kerf het vel met een scherp mes op enkele plaatsen in. Voeg altijd wat vocht toe, bijvoorbeeld citroensap en eventueel wat visbouillon of witte wijn. Zet de schaal afgedekt met deksel of magnetronfolie in de magnetron op maximaal 400 watt, of als er meer vocht wordt toegevoegd op maximaal 600 watt. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van de vis. Per 100 gram heeft de vis 1 tot 2 minuten in de magnetron nodig. Houd wel rekening met nagaren.